Wat is seksuologie?

Brigitte Baeten is seksuoloog NVVS en supervisor. Wat is een seksuoloog NVVS?

Er is sprake van een seksueel probleem als u ten aanzien van seks niet beleeft wat u zou willen beleven en/of niet kunt wat u zou willen kunnen en u dit als probleem ervaart. Seksuologische problemen komen veel voor en hebben vaak een negatieve invloed op het functioneren in het dagelijkse leven en de kwaliteit van leven. Het is voor velen geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Veel seksuele problemen zijn echter goed behandelbaar.

Bij vrouwen kan dat bijvoorbeeld zijn: geen zin (meer) of heftige tegenzin in vrijen; geen opwinding (meer) voelen; problemen om een hoogtepunt (orgasme) te bereiken; pijn bij het vrijen; onmogelijkheid om gemeenschap te hebben (vaginisme). Bij mannen kan dat zijn: geen zin (meer) in vrijen of heftige tegenzin; opwindingsprobleem met erectiestoornis; problemen om een orgasme te bereiken; voortijdige zaadlozing; pijnklachten bij het vrijen.

Er kan ook sprake zijn van seksverslaving of communicatieproblemen binnen de relatie.

Seksuele klachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Tijdens het eerste gesprek wordt met u de klacht verhelderd door vragen te stellen over uw gezondheid, levensgeschiedenis, uw relatie en uw persoonlijkheid. Op deze manier wordt inzicht verkregen in mogelijk veroorzakende en/of in stand houdende factoren van het probleem. Uw hulpvraag wordt geformuleerd. Bij het eerste gesprek mag u zelf bepalen of u alleen, met uw partner of met een andere vertrouwenspersoon komt. Soms blijkt dat een eerste gesprek voldoende is. Dan zal het contact worden afgesloten. Maar een vervolggesprek of -behandeling is ook mogelijk.

Praktijk Baeten werkt volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Brigitte Baeten is geregistreerd seksuoloog NVVS/SH en supervisor NVVS/SH.

Praktijk Baeten werkt met het bio-psycho-sociaal model, met gedragstherapeutische behandeltechnieken en met de methode van het Vat van Zelfwaardering (zie www.vatvanzelfwaardering.nl).

Scroll to top